Het verhaal van Cornelis Corneliszoon

Cornelis Corneliszoon van Uitgeest: uitvinder en held van het dorp. Ondernemend als een echte Uitgeester zag hij een kans om met zijn krukas houtzaagmolens te laten zagen met de snelheid van 30 mannen. Want wie niet sterk is, moet slim zijn…

Iedere Uitgeester kent de naam van Cornelis Corneliszoon, komt wel eens op Erfgoedpark De Hoop en fietst of wandelt over de Meldijk. 450 jaar geleden woonden en werkten er al Uitgeesters op de Meldijk. Het was een drukte van belang met touwslagers, zeilmakerijen, walvisvaartrederijen en timmermannen. De Spanjaarden waren vertrokken en Holland groeit en bloeit. Er was hout nodig. Heel veel hout. Voor de huizen, voor de schepen en voor de industrie. Er was niet tegenop te zagen. Cornelis, een simpele timmerman, zag dat het anders kon. Natuurlijk, met een molen! Maar hoe breng je de draaiende beweging van de wieken over naar een zagende beweging? Gesteund door zijn vrouw Trijntje werkte Cornelis lang en hard en maakte prototype na prototype tot het hem gelukt was: de krukas!

Cornelis zou nooit weten wat zijn uitvinding betekent voor Holland en de Gouden Eeuw. In 2024 kennen wij zijn naam nog en op 15 en 16 juni 2024 leren we hem opnieuw kennen tijdens de theaterwandeling Zagen op de Wind.

Theaterwandeling

Zagen op de Wind is een theaterwandeling vanaf Dorpshuis De Zwaan naar Erfgoedpark de Hoop. Iedereen in Uitgeest is uitgenodigd om samen Cornelis’ reis te volgen. Onderweg leren wij Cornelis, Trijntje en de andere bewoner van 15e eeuws Uitgeest kennen. Maar pas op voor de Spanjaarden, die zijn nooit ver weg…

De kaartverkoop gaat van start in 2024. We zijn nu op zoek naar spelers, kostuummakers, decorbouwers en andere vrijwilligers.
Lees hieronder verder.

Regie
Rosanne Eschweiler-Soest (Schot in de Roos)
Carmen Lopez-Brea (Anders & Doen)

Productie
René Polle (Buro Polle)
Marleen Ton (MI projecten)

Meespelen

Zagen op de Wind zet Uitgeesters in de spotlight. 6 lokale spelers vertolken Cornelis en Trijntje en vele anderen brengen het 16e eeuwse Uitgeest tot leven. 

Er zijn nog een aantal rollen vrij. Spelers met en zonder ervaring kunnen zich opgeven voor de bijrollen en figuratierollen.

Sponsoren

Help ook mee om het verhaal van Cornelis Corneliszoon te vertellen.

Maak ‘Zagen op de Wind’ mogelijk door een sponsorbijdrage.

Word hoofdsponsor, mediumsponsor of sponsor.

Klik op onderstaande knop om naar de pagina voor sponsoren te gaan.

Vrijwilligers

Naaast spelers zijn we op zoek naar kostuummakers, decorbouwers en andere vrijwilligers. 

– Klik op de posters hieronder om ze te vergroten
– Opgeven en meer informatie kan via: contact@zagenopdewind.nl.

Met dank aan:

banner VSB Fonds