Livestream:
31 oktober 20:00

  • 00Days
  • 00Hours
  • 00Minutes
  • 00Seconds

Pastoor van der Loos

In verband met het stijgende aantal besmettingen hebben wij besloten om de voorstelling te spelen zonder publiek. U kunt er echter wel bij zijn op afstand. De voorstelling zal op 31 oktober om 20:00 professioneel gefilmd worden door drie camera’s en online en op televisie worden uitgezonden.

Wilt u Pastoor van der Loos op televisie volgen? Kijk dan op zaterdag 31 oktober om 20:00 naar OSU-TV op Ziggo kanaal 43. Kijkt u liever online? Klik dan op onderstaande knop om naar de online stream te gaan.

Gekochte kaarten kunnen worden teruggebracht bij boekhandel Schuyt of gedoneerd worden om de onkosten van de opname te dekken. 

In het begin van de twintigste eeuw is het rustig in Uitgeest. Al jaren gaat alles op dezelfde manier. Totdat in 1920 een nieuwe pastoor aankomt op het station van Uitgeest.  Pastoor van der Loos was een markante man die veel heeft betekend voor de katholieke gemeenschap in het dorp. De Pastoor, die zelfs de titel ‘Geheim Kamerheer van de Paus’ mocht dragen, ging het conflict hierbij niet uit de weg. Hij heeft een hoop gebouwen laten bouwen, waaronder een aantal uitbreidingen voor de katholieke school. Dit ging echter niet zonder slag of stoot en zijn uitgesproken mening maakte hem niet bij iedereen even populair…

Naast zijn werk voor het dorp Uitgeest, schreef van der Loos een boekenkast vol over kerkgeschiedenis, waaronder zijn bekendste werk ‘Vaderlandse Kerkgeschiedenis’. Onder de bevolking van Uitgeest is er een schat van verhalen over pastoor van der Loos en zijn vriend dokter Brugman. Deze verhalen zijn omgesmeed tot een toneelstuk waarin mensen gaan voor waar ze in geloven en elkaar proberen te vinden in een veranderende tijd

Over het toneelstuk

In het voorjaar van 2018 vond ik in het Leeslokaal een boekje over pastoor van der Loos: ‘Het roerige Roomse leven in Uitgeest’. Hier staat een aantal verhalen en anekdotes over de pastoor in beschreven. Met hoe meer mensen ik hier over praatte, hoe meer verhalen er nog boven kwamen. Het was duidelijk: dit moest een toneelstuk worden. 

 

Op dit moment zijn we volop aan het repeteren. Al improviserend op waargebeurde verhalen hebben wij de anekdotes en personages uitgewerkt tot een stuk. Zo halen wij de echte menselijke interacties naar boven. In de zomer van 2019 hebben we door middel van open audities een prachtige groep spelers verzameld: wel of niet katholiek, met meer of minder ervaring, maar allemaal een binding met Uitgeest en gedreven om dit stuk te maken. 

 

Over het project

In de zomer van 2019 hebben we na open audities een prachtige groep spelers verzameld: katholiek en niet katholiek, met meer of minder ervaring, maar allemaal even gedreven om dit stuk te maken.  

Naast de pastoor kan natuurlijk zijn goede vriend Dokter Brugman niet ontbreken. Ook de gemeentesecretaris, huishoudster en nicht Jeanne en onmisbare aannemer Brakenhoff zijn vertegenwoordigd.

Spel
Pastoor van der Loos: Ferdinand Pronk
Dokter Brugman: Ton Rumphorst
Mevrouw Berkhoudt: Sonja Boonstra
Jeanne: Tini Wester
Brakenhoff: Jascha Soest

Regie
Rosanne Eschweiler
Lisa Vermeer