Dit jaar geen nieuwjaarszoenen!

Dit jaar geen nieuwjaarszoenen!

Nou, helemaal geen zoenen is misschien wat overdreven. Ik heb mijn Jascha, mijn vriend, gezoend toen de klok 12 uur sloeg. Ik heb een kwartiertje later mijn buren gezoend. En mijn vrienden toen ik ze in het nieuwe jaar zag. Maar wie ik dit jaar niet zoen als ik na de vakantie op school kom, zijn mijn collega’s op school. Ik werk in 2020 namelijk voor het eerst volledig als ZZP’er.

En dat is wel even wennen… Niet meer als eerste op school zijn en de binnendruppelende collega’s begroeten. Niet meer om 8:10 gezamenlijk de dag beginnen. Niet meer om 8.20 nog even snel je kopje bijschenken voor de kinderen binnen komen. Niet meer die ouder die om 8:30 nog snel iets kwijt moet. Niet meer even bij elkaar binnenstappen of ventileren zodat je daarna weer vrolijk verder kan met de klas. Niet meer de kinderen die zo trots zijn omdat ze van blokken een kerstboom hebben gemaakt. Niet meer om 15:00 samen onderuit zakken bij het theemoment om daarna aan je administratie en voorbereiding te gaan. Oftewel, niet meer de hele dag collega’s, kinderen en ouders om je heen. Oeps, dat is zeker even wennen.

En nee, ik ren niet na een week al terug naar school, want ik krijg er een hoop andere dingen voor terug. Ik ben de hele dag bezig met waar ik het meeste energie van krijg: theater! Ik mag als trainingsacteur studenten verder helpen in hun ontwikkeling. Ik mag theaterlessen geven aan kinderen en ze veel meer leren dan alleen theater. Ik mag elke woensdagavond genieten van de repetities voor het stuk over Pastoor van der Loos. Ik mag gekke, nieuwe plannen bedenken met vrienden en vakgenoten tijdens een kop koffie. En ik mag de wekker een uurtje later zetten als ik ’s nachts stuiterend terugkom uit Amersfoort na het geven van theatersportlessen.

Ik zou bijna vergeten dat ik ook de boekhouding bij moet doen, de website moet bijhouden, heel veel mailtjes moet beantwoorden, examencasussen moet lezen en nog 1001 dingen moet regelen voor Pastoor van der Loos. Nee, niet ‘moet’, maar ‘mag’. Want ja, ook de eenzame uren achter mijn laptop horen erbij. Dan geniet ik nog maar even van de rust. ..

En als iemand nog een nieuwjaarszoen over heeft, zet ik de laptop wel even aan de kant.

Geef een reactie